Thursday, 18 August 2011

The Journey Begins ('',)

It's all started in late 2009....when i was way too busy to go to the gym because of my audit work...maklumla masa tu dah senior level...so responsibility pon bnyk..plus my own personal financial crisis at that time..so I had to stop my gym membership...

But honestly i used to be a frequent gym user  before that...starting dengan California Fitness, which then change to Celebrity Fitness..actually the main reason for me joining the gym is because i'm trying to have more work life balance as well as more healthy lifestyle...biasala auditor..we all kalau satu hari x makan fast food, mmg x sah..so sgtla x healthy kan..plus masa tu, if we join the gym, PWC staff will get corporate rate...I get to be a gym member just by paying about RM60 per month...very2 cheap kan...so masa tu berat maintain around 50-55kg..xdela kurus sgt...tp my bodyweight to less fat portion but more muscle...tapi lepas change management to Celebrity, we don't get the corporate rate anymore...since i am too busy to go to the gym, i think not worth it la kan paying membership rate approx RM238 per month but spend less time at the gym...might as well i spend for something else... :)


After quitting the gym, i still do some light exercises.. pegi briskwalk @ frim, jog @ titiwangsa..but that's all about it...the fat started to build once again..berat pon naik..tp buat bodoh je...konon2 ingat yg naik tu muscle..yela tu..haha


Then the time comes when I quit my audit job; and join my current employer..haaa disinilaa my weight naik sgt2!!!! nak tau kenape?

1) satu pasal keje sekarang ni, memang asyik duduk saje - kire cam desk job laa...tak macam audit dulu, ke sana ke mari, always on the go.

2) haa mase lunch plak, banyak masa kan - boleh pilih makanan sedap2, tak macam masa audit dulu, nak cepat, makan jelaa ape yang ada

3) pastu ada saja la jamuan makan2 organised by the department...jamuan birthday la, jamuan dpt bonus la, jamuan new financial year la, jamuan sambut ramadhan la...nnti bulan 9 ni , jamuan raya pulak...mcm mana la berat x naik..ahaks


4) apart from jamuan department, kadang2 buat portluck...saje suke2..makan lg kan...haha

5) pastu every time meeting je, sure ada kuih-muih...kalau meeting pagi, sure ada breakfast..kalau meeting dekat2 time lunch pulak, lunch will be provided...mmg syok g meeting..hehe

Faktor2 diatas la yg menyebabkan berat i naik mendadak....untuk i yg rendah ni (148 cm), my current weight of 58kg ni dah kire obes ok...OMG sepanjang hidup tak pernah seberat ni OK!!! STRESSS giler...Tp salah i jugak..siapa suruh x exercise...sape suruh x control food intake..haish..cume kengkadang je rasa bersalah, and reduce my food intake..tp susah kot sbb i ni tinggal dengan parents..after keje, balik je rumah, food dah ready..dlm fridge tu pulak penuh dgn stock food..so i really can't resist it..huhu

satu lagi from what I read memang metabolism rate will decrease with age...BUT I'M ONLY 28?! so ni pon satu lagi factor why susah sgt nak turunkan berat badan...huhu... :(

Bile weight dah naik ni, mmg frustrated sgt2....shirt keje tak boleh button/ ketat dibadan, seluar keje pun rase ketat especially bhgn pinggang, butt and peha, pastu dengan lebihan lemak kat belakang (bawah bra line), ditambah plak dgn lipatan2 keliling pinggang...huhu buruk sgt2...end up bile g keje, i pakai baju kurung and skirt sahaja...pastu pakai blouse je since shirt keje sume dah x muat...yg lg sedih, bile cousin2 and kawan2 pon ckp i dah berisi..so mmg tercabar habis aaa masa ni...

Then one day in end of April,  i update my FB status "Need to lose some weight"....then my close friend Hane Hassan terus inbox me..tanye whether i interested nak pakai Premium Beautiful corset or not..she did ask me to check out her blog..actually mmg from the beginning pon, i was looking for corset..mmg dah buat survey/research...siap dah try tanye2 and tgk2 dekat Isetan klcc...siap dah google pasal premium beautiful tau..i pon contact la Hane, tanya pasal Premium Beautiful ni in details, how it works and the pricing...mule2 rasa mcm mahal jugak RM2,000 -RM2,200 but bila Hane explain yang its lifetime warranty and once you have Premium Beautiful set, you dont need to spend thousands for bra anymore...a good investment i think..plus good/quality product doesnt come cheap rite ('',)

So, first time tu I dapat consult from Hane, then die suruh I bagi measurement of:
1) Bust- puncak dada
2) Underbust - like your bra line
3) Waist
4) Hip - the peak of ur butt
Esoknye I just SMS my measurement to her. Few days later, Hane came to my office and she helped/showed me on how to put on my PB set...kelakar jugakla rasanye...sebab pakai dlm nursing room...Mule2  pakai Long Girdle, pastu Long Bra then baru Waist Nipper...cume waist nipper je yg terbesar sket...so Hane ckp dia akan tukar for me...this is what i like about Premium Beautiful...there is no such thing as one size fits all...bile dah siap pakai Premium Beautiful, all the flabbiness terus nampak smooth and nmpk ada shape and curve blk...HAPPY SANGAT2 tau :)


Bile dah nmpk instant result ni, i terus jadi bersemangat nak reduce my weight...so my formula for Weight Loss = Premium Beautiful+Balance Diet+Workout.....hopefully this will work in the long run...Insya-allahOK next entry I will write about my experience after wearing PB ok?

STAY TUNED !!!!

No comments:

Post a Comment