Sunday, 13 November 2011

KALORI dan LEMAK: Tolong KURANGKAN boleh??

Masakan Melayu
Awien advice you all pilih lauk yang dikukus berbanding yang bergoreng dan menggunakan santan, misalnya gantikan ayam goreng ataupun daging masak lemak dengan ikan kukus dan ikan masak pindang. Sup sayur atau bayam masak air lebih sihat berbanding sayur masak lemak.


Masakan India
Hidangan "kering" seperti tandoori dan tikka biasanya tak mengandungi lemak. Sayur-sayuran atau masakan kari berasaskan kerang-kerangan (e.g. kacang pis dan keju, bayam dengan kari kentang) juga pada Awien adalah pilihan yang baik. Kari cara Balti adalah rendah lemak. Elakkan hidangan yang mengandungi sos krim atau yang bergoreng. 


Western Food
If you all nak makan pizza, pilih "topping" yang sihat dan elakkan daging berlemak seperti salami atau sosej (sosej is my favourite..huhu). Makanan laut, tomato atau sayur-sayuran adalah yang terbaik. Pilih pizza yang nipis dan garing berbanding yang tebal. Also, my advice is that you all ambil salad dengan "dressing" rendah lemak.


Chinese Cuisine
Elakkan makanan bergoreng seperti popiah, udang ataupun apa jua makanan yang digoreng dengan butter (sedapnye butterprawn..hehe). Makanan masam manis boleh mengandungi lapan sudu teh gula. Ayam dengan badam or black pepper, mi goreng dan makanan laut adalah sihat dengan nasi putih/mi berbanding nasi goreng telur.


Masakan Thai
Awien advice elakkan makanan Thai yang menggunakan santan kerana ia mengandungi lemak tidak tepu yang tinggi. Sup seperti tom yum (clear soup rather than tom yam bersantan) dan sup masam manis, juga satay ayam atau daging adalah starter yang bagus. Kek ikan Thai lazimnya rendah lemak. Hidangan mi ayam atau ikan juga pilihan baik. Begitu juga dengan salad dan sayur-sayuran.


Hidangan masih lazat cuma kurangkan pengambilan kalori dan lemak :) Jom kita sama-sama amalkan

Jom join Team Fabulosity!!!

Anda ingin membuat Bisnes? 

Menjana income 4-5 angka bersama Team Fabulosity?

FREE Personal Coaching (Anytime, Anywhere)

FREE Blog Updating

FREE Internet Marketing Strategy (facebook, twitter etc)

FREE Marketing Tips (pamplet, advertisement etc)

Contact me Awien at 019-2665590 to book your free consultation session about this business.
I am willing to share it with you if you are willing to hear ('',)

Me, CDM Hanis, Jie
Me, Jie, CDM Salha (My Superb Leaderz), DSM Izyan (My Sweet Leaderz)
Me with DSM Ismalina (My BFF/ My Leader)

Waspada masalah gemuk lepas kahwin


Bakal raja sehari kebiasaannye ingin kelihatan cantik di hari perkahwinan mereka. Pelbagai cara dilakukan untuk memastikan tubuh mereka kelihatan langsing dan baju pengantin yang dipilih terletak elok ditubuh.

Ada yang sanggup rejim diet yang ekstrem bagi mendapatkan tubuh yang langsing. Tetapi, seharusnya mereka sedar bahawa diet yang berlebihan sebelum hari perkahwinan akan menyebabkan masalah kegemukan lebih mudah berlaku selepas itu. Kajian yang dilakukan oleh Flinders University, Australia Selatan: "semakin besar tekanan yang dialami oleh pengantin  semakin besar kemungkinan berat badannya bertambah selepas berkahwin". Ini kerana mereka menjalani diet yang ketat dan mengatur pola makan sebelum hari perkahwinan namun setelah selesai semua urusan, berat badan bukan lagi masalah. Mereka terus mengabaikan diet dan pertambahan berat menjadi makin cepat.

Ada juga yang memilih untuk mendapatkan rawatan dari slimming centre dan ada juga yang mendaftar di fitness centre beberapa bulan sebelum hari istimewa. Tidak dinafikan, keputusannye sangat bagus, cepat dan menepati kehendak bakal raja sehari yang ingin kelihatan langsing dan anggun di hari perkahwinan. Tetapi, untuk kekal langsing selepas berkahwin, mereka perlu meneruskan rawatan di slimming centre atau bersenam di fitness centre. Ini selalunya tidak berlaku kerana kos yang agak mahal untuk mendapatkan rawatan di slimming centre dan juga kerana malas untuk ke gym.

Oleh itu, bagi bakal pengantin, untuk mendapatkan tubuh yang langsing sebelum hari perkahwinan dan ingin kekalkan tubuh yang langsing selepas berkahwin, PREMIUM BEAUTIFUL corset adalah jawapannya. It's a lifetime investment. Contact me Awien at 019-2665590 to book your free consultation and free fitting session.