Sunday, 3 June 2012

CONQUEST OF EUROPE ~ NAK PERGI LAGI :) (FINALE)

We left the gigantic mountains behind us and head for the Metropolitan City of Paris. We drove north west through the mountains passing beautiful vineyards in between many French chateau before arriving at the contrast, busy city of Paris during the rush hour. 

A full day to enjoy the thrills and spills of the rides at Disneyland Paris

 


 

Wif cartoon characters :)


Pinocchio's Dad

Minnie
 
Pooh is hugging me :)

Eeyore -> My bff, Wan Aizat's Favourite :p
Goofy






Just before we went for the Indiana Jones ride.
Pirates of the Carribean



Pirate's hut

The "PARADE"
Rapunzel
Little Mermaid
Beauty and The Beast
Aladdin 
Dumbo: My all time favourite cartoon


We started the next day with a sightseeing tour that includes such famous landmarks as the Notre Dame Cathedral, Champs Elysees, Arc de Triomphe and Eiffel Tower, to name but a few. We took a view over the city from the top of the Eiffel Tower, we visited one of the numerous art museums such as the Louvre for Leonardo Da Vinci's 'Mona Lisa. In the evening, we went for a romantic river cruise to see Paris by night.




Us @ the top of Eiffel Tower :)





 




Eiffel Tower at night :)
On the last day, after breakfast, we bid farewell to Paris and traveled through to the Port of Calais, from here we took the ferry across to Dover and finally to London.  

Some of the great companion throughout the journey :)
With the Cardiff ladies :)


With my juniors
One of the youngest participant of the trip: Akil Irshad Iskandar...He is  so cute and adorable :)

Wonderful and memorable holidays with great and sporting companions throughout the journey to EUROPE. I really really really enjoy exploring the beautiful scenery as well as the diversity of cultures and languages in EUROPE. Also i have fun meeting people from similar backgrounds and interests as well as has the opportunity to make new friends as well as strengthening old ones. Great experience i must say.

 Would love to visit EUROPE once again one day..Insya-allah.

Puasa ganti - sudahkah anda?

Sedar tak sedar kita dah pun berada di bulan June...Tak lama lagi dah nak masuk bulan ramadhan..I 'm pretty sure ramai yang akan berlumba - lumba ganti puasa bulan ni..including myself...alhamdulillah I dah start ganti puasa dari awal tahun...but I still have few more days left...unlike last year, I tak nak ganti puasa pd saat2 akhir...penat nanti tau....

Some info sharing from me about ganti puasa and fidyah based on my reading:-
Firman Allah yang bermaksud : “(Puasa Yang Diwajibkan itu ialah beberapa hari Yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu Yang sakit, atau Dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari Yang dibuka) itu pada hari-hari Yang lain; dan wajib atas orang-orang Yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar Fidyah Iaitu memberi makan orang miskin. maka sesiapa Yang Dengan sukarela memberikan (bayaran Fidyah) lebih dari Yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (Walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu daripada memberi Fidyah), kalau kamu mengetahui.” (Al-Baqarah : 184)

Fidyah dikenakan kepada orang yang tidak mampu berpuasa dan memang tidak boleh berpuasa lagi. Maka dengan itu Islam telah memberikan keringanan (rukshoh) kepada mereka yang tidak boleh berpuasa dengan cara membayar Fidyah iaitu memberikan secupak beras kepada orang fakir miskin. Begitu juga kepada orang yang meninggalkan puasa dan tidak menggantikan puasanya sehingga menjelang puasa Ramadhan kembali (setahun), maka dengan itu mereka dikehendaki berpuasa dan juga wajib memberikan secupak beras kepada fakir miskin. Begitu juga pada tahun seterusnya. Fidyah akan naik setiap tahun selagi mana orang tersebut tidak menggantikan puasanya. Fidyah tidak boleh digantikan dengan zakat, kerana zakat dan Fidyah adalah dua perkara yang berbeza. Zakat fitrah lain dan Fidyah juga lain. Jika anda terlalu sibuk dan tidak ada masa untuk membayar Fidyah, maka anda boleh wakilkan kepada orang yang dipercayai untuk membayar fidyah anda kepada fakir miskin.

So sape2 yang belum habis ganti puasa, jom ramai2 berusaha ganti puasa starting from next week..slowly ganti, sure sempat habis before bulan puasa start kan... SELAMAT GANTI PUASA uols!!!!